четвер, 23 вересня 2021 р.

До 165-річчя від дня народження Джорджа Бернарда Шоу

 

Постарайтеся отримати те, що любите, інакше доведеться полюбити те, що отримали.

Видатний критик свого часу і найпрославленіший – після Шекспіра – драматург, що писав англійською мовою. Він як ніхто інший вмів ідеально поєднувати гумор і глибокі спостереження, а його влучні і точні цитати підтверджують всю глибину його світогляду. 26 липня виповнилось 165-років від дня народження видатного драматурга Джорджа Бернарда Шоу.

Бернард  Шоу ввійшов до світової літератури як істинно англійський драматург, який володів витонченим англійським гумором і своєю манерою жартувати. Ця манера, за його словами, полягала в тому, щоб говорити правду.

Шоу єдина людина, удостоєна одночасно і Нобелівської премії з літератури (1925, "За творчість, відзначену ідеалізмом і гуманізмом, за іскрометну сатиру, яка часто поєднується з винятковою поетичною красою") і премії "Оскара" (1938, за сценарій фільму "Пігмаліон" ). Письменник відмовився від грошової частини Нобелівської премії з літератури, проте прийняв медаль лауреата.

Відомо, що драматург захоплювався боксом і навіть виступав на змаганнях. Шоу виступав в середній вазі. Саме заняття боксом дали починаючому тоді письменнику багатий матеріал для написання роману про боксерів "Професія Кешел Байрона".

Шоу часто любив сам вести машину, забираючи кермо у особистого шофера. Одного разу, коли він вів машину по дуже нерівній і звивистій дорозі з багатьма поворотами, у нього несподівано виникла тема для нової п'єси.

Письменник був вегетаріанцем і дожив до 94 років.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Прихильники