пʼятницю, 14 травня 2021 р.

До 150-річниці від дня народження Володимира Гнатюка

«Гнатюк — феноменально щасливий збирач усякого етнографічного матеріалу, якому з наших давніших збирачів, мабуть, не дорівняв ні один». Іван Франко

Багатогранна постать академіка Володимира Гнатюка – етнографа і фольклориста, літературознавця і славіста, мовознавця, мистецтвознавця і перекладача, публіциста і громадського діяча - займає одне з чільних місць в історії української науки і культури.

Автор близько тисячі наукових праць. Тільки етнографічних збірників він підготував і видав 58 томів. Збірники вченого містять 322 зразки колядок, 184 гаївки, 8822 коломийки, понад 700 анекдотів, 412 легенд, 1348 оповідок із демонології, 400 казок, 20 детальних описів похоронів, 319 творів так званого сороміцького фольклору.

Народився  9 травня 1871 р. у селі Велеснів Монастириського району Тернопільської області. З ранесенького дитинства у Володі проявилися неабиякі здібності, він мав вроджену феноменальну пам’ять: раз почуту пісню чи казку міг слово в слово повторити навіть через кілька місяців. Змалку потрапив він у захоплюючий світ народної творчості, на яку так багате Поділля, сприйняв у спадщину від діда Гілька і баби Марії Богом даний йому дар любові до казок, пісень, легенд, переказів. Навчився самотужки читати, ще не маючи шести рочків”.

Протягом всього життя Володимир Гнатюк збирав український фольклор. Найважливішими пунктами збирацької роботи в Галичині були села Хитар Стрийського, Мшанець Старосамбірського районів Львівської області, колишнє село Плужники та Коропець Монастириського та Великий Ходачків Козівського районів Тернопільської області. Велику допомогу у збиранні народної творчості надавала дружина. Разом із чоловіком вона багато працювала в Бучацькому повіті. Благодатним грунтом для наукових студій була рідна Тернопільщина. за свідченнями документів, тільки у Великому Ходачкові він зібрав зразків народної творчості на 50 друкованих аркушів. На початку ХХ століття він мав найповніше зібрання пісень з Тернопільщини. 


На батьківщині В.М.Гнатюка у с.Велеснів з травня 1969 року працює етнографічно-меморіальний музей його імені, де можна ознайомитись з життям і творчістю видатного земляка.

До 150-річниці від дня народження В. Гнатюка в читальному залі влаштовано книжкову виставку «Багатогранна постать Володимира Гнатюка».






Немає коментарів:

Дописати коментар

Прихильники