середу, 1 листопада 2017 р.

Захід присвячений 99-ій річниці утворення Західноукраїнської Народної Республіки





1 листопада 1918 році проголошена Західно-Українська Народна Республіка.

        Після розпаду в жовтні 1918 року Австро-Угорської імперії на декілька незалежних держав, патріотичні сили Західної України вдалися до ряду заходів зі створення власної держави. Зокрема, в період з вересня 1918 року у Львові було створено: Український Генеральний Військовий Комісаріат, Українську Народну Раду - політичний представницький орган українського народу в Австро-Угорській імперії.
         19 жовтня 1918 року було проголошено Українську державу на всій українській етнічній території Галичини, Буковини і Закарпаття. Президентом Української Народної Ради було обрано Євгена Петрушевича. УНРада, мотивуючи свої наміри правом українського народу на власну державу, звернулася до австрійського уряду з питання про передачу їй усієї повноти влади у Галичині та Буковині, на що отримала категоричну відмову. Тоді було вирішено взяти владу у Львові збройним шляхом. В ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року стрілецькі частини, на чолі з сотником Дмитром Вітовським, зайняли всі найважливіші урядові установи у місті. Таким чином, була створена Західно-Українська Народна Республіка, до складу якої увійшли українські етнічні землі - Галичина, Буковина та Закарпаття. Водночас Польща, не бажаючи втратити Галичину, розпочала військові дії, внаслідок яких уряд ЗУНР переїжджав до Тернополя, Станіславова (тепер Івано-Франківськ), а також перебував у екзилі в Кам'янці-Подільському.
        Важливим здобутком діяльності ЗУНР було урочисте проголошення 22 січня 1919 року в Києві Акту про Злуку ЗУНР і УНР в єдину соборну Українську Народну Республіку. Екзильний уряд ЗУНР припинив існування 15 березня 1923 року.


В бібліотеці відбувся захід присвячений 99-ій річниці утворення Західноукраїнської Народної Республіки. 

         Ведучі ознайомили присутніх  з історичними подіями утворення Західноукраїнської Народної Республіки. Присутні мали змогу переглянути документальний фільм про буремні події 1918 -1919 років «Легіон. Хроніка Української Галицької Арміїї 1918-1919».  

          Та тематичну книжкову виставку «ЗУНР: крізь призму часу». 

         Завершився захід спільним виконанням гімну Січових Стрільців «Ой, у лузі червона калина». У заході взяли участь перший заступник голови районної державної адміністрації Д.Левкович, працівники державних установ, громадськість міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Прихильники