середу, 22 січня 2014 р.

Круглий стіл на тему: «Шевченко і Тернопільщина



До відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка в читальному залі районної бібліотеки відбувся «круглий стіл» на тему: «Шевченко і Тернопільщина». Літературно-музичну композицію, присвячену великому сину українського народу підготували і провели працівники районної бібліотеки, викладачі та учні Монастириської дитячої музичної школи та учні Монастириської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Про перелік заходів, які планується провести в районі з нагоди 200-річчя від Дня народження Т.Г.Шевченка, значимість Великого Кобзаря в історії України та всього людства присутніх інформувала заступник голови райдержадміністрації С.Тимура. Заслужений працівник культури України, директор Велеснівського етнографічно-меморіального музею В.Гнатюка О.Черемшинський у своєму виступі акцентував увагу на фактах перебування Т.Шевченка на Тернопільщині, зокрема у Почаєві, Кременці, Вишнівці та значенні Кобзаря в науковій діяльності академіка В.Гнатюка: «Життя і творчість геніального сина України - Тараса Григоровича були пов'язані з Тернопільщиною. Восени 1846 року він побував на нашій землі за завданням Археографічної комісії, відвідував Вишнівець, Почаїв, Кременець і довколишні села. Великий Кобзар виконав у нашому краї кілька малюнків, записав народні пісні та легенди. Враження від перебування на Волині потім відгукнулися в його безсмертних творах. Тему про перебування Т. Шевченка в нашому краї досліджували тернопільські краєзнавці - Петро Медведик, Євген Дорош. У 1990 році виходить перше видання "Тарас Шевченко на Тернопільщині" краєзнавців: мистецтвознавця, педагога, заслуженого працівника культури України, директора художнього музею Ігоря Дуди, журналіста, письменника, головного редактора "Тернопільського енциклопедичного словника", заслуженого діяча мистецтв Богдана Мельничука. Книга мала декілька видань - 1998 року друге доповнене, 2007 року третє доповнене. Вона знайомить з пам'ятними місцями, пов'язаними з перебуванням у краї Великого Кобзаря, розповідає про увічнення його пам'яті. Фотографії, що лягли в основу книги, належать тернопільським фото-майстрам: В.Балюху, М.Бенчу, В.Бурдяку, В.Бурмі, М.Веніславському, Б.Приймаку, С.Червінському.
В електронному варіанті представлено фотографії, 4 картини Т. Шевченка, які він виконав перебуваючи в Почаєві, і які ввійшли в дану книгу (Усі 4 акварелі зберігаються у Київському державному музеї ім. Т. Шевченка).
Жителі Тернопільщини свято бережуть пам'ять про перебування поета на нашій землі. Про це зазначають і автори книги: Ігор Дуда, Богдан Мельничук, які розповідають у виданні про поширення творчості Кобзаря і увічнення пам'яті Т. Шевченка».
Заступник голови районної організації товариства «Меморіал» ім.В.Стуса В.Головко розповів про вшанування поета у різні части та епохи нашої держави, прочитав власні поезії. Виступи учасників «круглого столу» забезпечувались медійним супроводом.
В читальному залі районної бібліотеки організовано постійно діючу виставку літератури на тему: «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття».











Немає коментарів:

Дописати коментар

Прихильники