пʼятницю, 18 лютого 2022 р.

До 130-річчя від дня народження Йосифа Сліпого

 

До 130 років з Дня народження Йосифа Сліпого, єпископа Української Греко-Католицької Церкви, кардинала Римо-Католицької Церкви, Верховного Архієпископа Львівського – предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви.

Його кілька разів виводили на розстріл співробітники НКВС, він пройшов через пекло 18-річного ув’язнення у сталінських таборах і не зламався, хоч мав переламані руки і ноги після допитів. 70-річного в’язня в неволі захищали колишні вояки УПА, а звільнили завдяки особистому втручанню президента США Кеннеді. Папа Іван XXIII звільненого з неволі Йосифа Сліпого підніс до гідності Кардинала, а Папа Іван Павло ІІ, щоб вшанувати його, порушивши усі протоколи, встав і пішов назустріч, щоб привітати його стоячи.

Людина з м’яким серцем, залізним характером і непохитною волею. Глибока віра цієї людини, її свята переконаність у правоті справи, якій служить, дивували бувалих слідчих НКВС, цинічних начальників таборів ГУЛАГу, жорстоких тюремних наглядачів. Міцність духу і сила волі Йосифа Сліпого здобули йому славу не тільки серед своєї пастви в Україні, а й далеко за кордоном. Ця людина стала символом боротьби українського народу за свою релігію, культуру, ідентичність і національну гідність. А його жертовність і мучеництво можна порівняти зі стражданнями перших християн. Саме тому ім’я кардинала Йосифа Сліпого, як і належить, є не лише у списку найкращих синів Церкви, але й у пантеоні героїв української нації.

В читальному залі відбулась година духовності «Подвиг довжиною в життя» з отцем Володимиром Шуляром та учнями школи.






Немає коментарів:

Дописати коментар

Прихильники