понеділок, 18 жовтня 2021 р.

До 155-річчя від дня народження Михайла Грушенвського


Михайло Грушевський – історик, літературознавець, соціолог, публіцист, письменник, організатор науки, політичний, громадський та державний діяч. Автор 2000 тисяч праць в галузі української й світової історії, історіографії, літератури, соціології, етнографії, археології, спеціальних історичних дисциплін, що збагатили європейську і національну науку.

Михайло Грушевський – творець української наукової історіографії, автор схеми українського історичного процесу від найдавніших часів до 1925 включно. Ця схема була покладена ним в основу монументальної 10-ти томної “Історії України-Руси”, яку Михайло Сергійович писав з перервами протягом 38 років (1895–1933). Він кинув виклик домінуючій тоді офіційні російській історіографії, яка розглядала історію слов’ян виключно через призму російської великодержавності, і прийнятим світом російським і польським схемам концепції історії Східної Європи, в яких не було окремого місця і шляху України. З його точки зору історія України – самобутня та насичена подіями європейського та загальносвітового значення.

Влаштовано книжкову виставку «Михайло Грушевський – просвітитель і державний діяч» до 155-річчя від дня народження. Запрошуємо до перегляду!




Немає коментарів:

Дописати коментар

Прихильники