пʼятницю, 21 лютого 2020 р.

До Міжнародного дня рідної мови


Рідна мова для кожного з нас — наче вода, повітря. Це духовний простір,  у якому почуваємося зручно й затишно. У рідній мові — пам’ять минулого, пошана батьків та естафета прийдешніх поколінь. Забуття рідної мови прирікає на втрату зв’язку з минулим, усього набутого попереднями поколіннями.
         Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.
         А починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці.
         Мова — це те, що об’єднує людей, а націю робить сильною. Це найважливіший маркер національної самоідентифікації.
      
   В читальному залі Центральної публічної бібліотеки м. Монастириська  відбувся тематичний захід до Міжнародного дня рідної мови, в якому взяли участь учні Монастириського ЗЗСО І-ІІІ ступенів: Іван Кварценюк, Анастасія Тарас, Павлинка Кобзар, Анастасія Голінка. Під час заходу різними мовами  декламувалися вірші, звучали пісні; проведено бібліографічний огляд літератури «Мова: ДНК нації», влаштовано книжкову виставку, а також, з нагоди 140-річчя від Дня народження українського композитора, диригента, піаніста, музичного діяча, нашого земляка (уродженця м.Тернополя) Василя Безкоровайного, - проведено огляд  книг.


          Василь Безкоровайний залишив багату музичну спадщину: «Думи мої» — партію тенора в супроводі оркестру, музику до п’єси «Мина Мазайло»        М.Куліша, інструментальні та хорові твори, велику кількість романсів і пісень на слова Т. Шевченка та Олександра Олеся.









      Сьогодні варто розмовляти українською бодай заради пам’яті тих, хто за неї поліг у наш із вами часу.

1 коментар:

  1. Do this hack to drop 2 lbs of fat in 8 hours

    More than 160k men and women are utilizing a easy and SECRET "liquid hack" to drop 1-2lbs every night in their sleep.

    It's very simple and it works on everybody.

    Here's how to do it yourself:

    1) Hold a glass and fill it up half the way

    2) Now follow this weight loss hack

    you'll be 1-2lbs thinner the very next day!

    ВідповістиВидалити

Прихильники