понеділок, 29 січня 2018 р.

До 100-літнього подвигу Героїв Крут



БІЙ ПІД КРУТАМИ: українська Голгофа

       “Наше бойове завдання – взяти Київ. Жаліти київських мешканців нема чого, вони терпіли гайдамаків – нехай знають нас і одержать відплату. Жодного жалю до них! Кров’ю заплатять вони нам. Якщо треба, то каменя на камені не залишимо” – такий наказ на мітингу в Бахмачі віддав відправленим Леніним для знищення Центральної Ради та УНР загалом командувач російсько-більшовицькими військами в Україні Муравйов. Певний, що гідного спротиву не зустріне.
       Перекреслити ці плани могло хіба диво. І воно таки сталося. Схоже на те, яке вдалося 300 спартанцям. З тією різницею, що під Термопілами 300 загартованих і бездоганно вишколених з малих років вояків боронили непрохідну гірську розщелину, тоді як під Крутами на відкритому полі добре озброєну й удесятеро більше російську орду зупинили кілька сотень гімназистів та студентів, більшість з яких тримали зброю в руках уперше! Та завдяки їх жертовному подвигу чільники УНР отримали час, аби укласти Брест-Литовський мир, а відтак – шанс врятувати першу українську державу.


Працівники бібліотеки взяли участь в заході присвяченому 100-ій річниці подвигу Героїв Крут. Влаштовано книжкову виставку «Бій за майбутнє України»,
а також продемонстровано слайдову презентацію «Герої Крут — ніхто не забутий».



 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Прихильники