четвер, 27 серпня 2015 р.

"Відзвеніли Лемківські Дзвони"




   Відзвеніли Лемківські Дзвони

 Монастирищина вітала тисячі лемків з різних міст України та з-за кордону. Там 1-2 серпня відбувся фестиваль «Дзвони Лемківщини-2015».
Цього року фестиваль мав особливий формат. Він був приурочений 70-річчю з початку депортації українців. Розпочали заходи урочистої ходи з міста Монастириськ до урочища Бичово, під час якої вшанували пам’ять жертв депортації 44-46 років, загиблих Героїв АТО, загиблих Героїв Небесної Сотні, серед яких є два лемки.

Співорганізатором заходів став голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна.
«Переселення 1944-1946 років було трагедією для багатьох родин лемків, серед яких і моя родина. Пів мільйона українців вимушено переселили з Лемківщини, Холмщини, Надсяння, Любачівщини. Та незважаючи на відірваність від рідної землі, лемки зуміли зберегти свою культуру, – зазначив Степан Барна. – Сьогодні вони демонструють свої оригінальні звичаї та традиції. Це елемент єднання усіх етнографічних груп в єдиний народ. Більше того, лемки не втратили свою національну позицію. Серед них – Героїв Небесної Сотні та бійці АТО».
Під час фестивалю співали лемківські пісні, готували страви національної кухні, проводили майстер-класи із виготовлення предметів побуту, демонстрували національний одяг та архітектуру.
Працівники бібліотеки брали активну участь в проведенні фестивалю, долучились до приготування лемківських страв.



Господинею фестивалю була директор Монастириської ЦБС Малярська Любов Степанівна.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Прихильники