середу, 22 липня 2015 р.

"Вирвані з коренем"

Багато країв, де розкішна природа,
Що око милує й наснагу дає.
Та лиш Лемковини вражаюча врода
Загоює зболене серце моє.
    В.Ковальчук
Лемки- західна етнографічна гілка українського народу, яка проживає в Карпатах. Гори поділяють Лемківщину на Північну (галицьку) і Південну (словацьку і (закарпатську). Внаслідок угоди між Урядом УРСР і польським Комітетом   Національного Визволення від 9 вересня 1944 року з Північної Лемківщини депортовано 483808 осіб і розсіяно майже по всіх областях України, в 1947 році здійснено антилюдську операцію «Вісла» по переселенню  лемків на  захід - колишні німецькі території, які відійшли до Польщі. Вищеназвані депортації з рідних земель поставили на межу зникнення етнографічну групу українського народу – лемків та їх самобутню культуру, звичаї, традиції.

  17-19.07.2015 в Ждині (Польща) відбулася  33-тя зустріч Лемків-Українців, розігнаних депортаціями по цілому світу, на Рідній Землі в Карпатах. «ВАТРА» в Ждині це нагода щороку побачитись з рідними, односельчанами, знайомими але головне відвідати рідне село, помолитись за своїх предків, напитись чистої води з джерельця де колись стояла батьківська хижа. Приїжджають Лемки з цілої Польщі, України, Словаччини, Сербії, Хорватії, інших країн Європи та з-за океану.
    Минає 70 років з часу депортації півмільйона українців з Польщі в УРСР. А кривда і жаль за втраченим краєм не перестає боліти. І кличе рідна земля тисячі своїх дітей поклонитися предковічним місцям...
   В фестивалі взяв участь лемківський хоровий колектив «Яворина», учасниками якого є директор ЦБС Малярська Любов Степанівна і методист бібліотеки Ящишин Ольга Василівна.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Прихильники