понеділок, 14 жовтня 2013 р.

Юліан Панькевич — художник, графік, ілюстратор


Юліан Панькевич — художник, графік, ілюстратор


4 липня виповнилося 150 років від дня народження Юліана Панькевича (псевдонім Простен Добромисл) — художника, літератора, громадського діяча, уродженця с. Устя-Зеленого Монастириського району.
Юліан ПАНЬКЕВИЧ - багатогранна особистість. Відомий як літератор, перекладач творів світової літератури українською мовою, поет, мистецтвознавець, етнограф.
Визнання у культурно-мистецькому світі Ю. Панькевич здобув як художник. Він малював олійними та акварельними фарбами, пастеллю, рисував олівцем, тушшю, вугіллям. Ілюстрував книги, створював портрети, жанрові картини, писав ікони. Особливо цінували художника як умілого пейзажиста.
Яскравий слід Юліан Панькевич залишив у мистецькому житті нашого
краю. До десяти казок збірки "Баронський син в Америці" (Львів, 1918 р.), упорядкованої В. Гнатюком, Ю. Панькевич створив сорок ілюстрацій, двадцять заставок і кінцівок з українським національним колоритом.
Для учнів 11 класу проведено годину краєзнавства за участі заступника директора школи Віри Іванівни Расевич та завідувача Велеснівського етнографічно-меморіального музею В.Гнатюка, засноника  художньо-меморіального музею Юліана ПАНЬКЕВИЧА, відкритого  в 1992 р. в с.Устя-Зелене, Остапа Черемшинського,  який детально ознайомив учнів з життєвим і творчим шляхом Юліана Панькевича. Учні переглянули тематичну книжкову виставку.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Прихильники