вівторок, 22 червня 2021 р.

До днів Пінзеля

 

Ми практично нічого не знаємо про нього. Його походження, місце і час народження, обставини появи на Україні та смерті наразі невідомі. Де він навчався і звідки приїхав (чи втік) ─ загадка. Достеменно не знаємо, що Іоан його справжнє імꞌя. Але таких скульптур, як ті, що вийшли з під його різця, немає ніде у світі. Для його творів характерна велика емоційність та динаміка, а ще більшість своїх скульптур робив із дерева.

Він – найтаємничіший творець в історії, можливо, всього європейського мистецтва. Про нього написано і сказано доволі багато, однак, як не парадоксально, конкретної інформації про його життя практично не має. Є лише міфи, здогадки і кілька записів у церковних книгах. Іоанн Георг Пінзель – людина-геній, чиїми скульптурами захоплювалися Париж і Відень, Мюнхен і Прага; людина-загадка, яку не вдалося розгадати навіть найавторитетнішим дослідникам. 

Свої перші та останні відомі  роботи Іоанн Георг Пінзель створив на Тернопіллі, відповідно, у Бучачі та Монастириськах.

Пінзель творив в Монастириськах, працюючи над вівтарем та оздобою храму Успіння Пресвятої Богородиці.


Храм постав у 1751 році і був пов’язаний з популярним у ті часи культом ікони Матері Божої Болєсної. Ікона початково знаходилась в домі міщанина Анджея Яворского в Монастириськах, а згодом визнана чудотворною (сьогодні знаходиться у костелі села Богдановіце на Шльонску Опольскім).

30 листопада 1945 року храм був перетворений на магазин. За радянський час більшість оздоблення храму, включно з вівтарями роботи Пінзеля та його напарника Антона Штиля було понищено. На щастя, зберігся такий шедевр, як скульптура святої Анни.

В читальному залі влаштовано виставку книг про відомого майстра, а також працівники бібліотеки побували на святкуванні днів Пінзеля в Бучачі.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Прихильники